ini adalah bahanbahan untuk menyediakan paste berempah untuk ayam:
bahanbahan A untuk dikisar:
- 2 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah (besar-kalau kecil,jadikan 2 ulas)
- 2 sudu besar biji ketumbar yang digoreng atas bara api yang kecil terlebih dahulu sehingga naik bau (satu sudu besar ditumbuk,satu sudu lagi nak tumbuk or kisar guna blender pun tak apa-kalau tak tumbuk separuh,nanti mati sebab tertelan biji ketumbar banyak sangat saya tak nak tanggung)
- sedikit serai yang dipotong halus (tak nak guna pun tak apa.ini sekadar untuk mengkayakan lagi rasa rempah
bahanbahan B untuk dicampurkan sekali dengan bahanbahan kisar nanti:
- 1 sudu besar kunyit
- 1 sudu besar serbuk jintan manis (kalau tak ada serbuk,guna jintan manis terus tapi kena goreng macam biji ketumbarlah)
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar serbuk cili (tak nak guna pun tak apa-saya tak guna sebab tak ada)
- garam secukup rasa
p/s: daun kari di masukkan ke dalam kuali bersamasama ayam yang digoreng.
bahanbahan A dikisar (jangan sampai lumat sangat,cukuplah sekadar lumat biasa-sebab nak ada texture rempah itu nampak)
bahanbahan B dimasukkan sekali dengan bahanbahan A yang telah dikisar dan digaulkan dengan ayam.Perap selama yang boleh.Lagi lama,lagi kaya rasa rempah pada ayam.
goreng ayam yang telah diperap dengan beberapa helai daun kari
ayam berempah yang telah digoreng. jangan lupa taburkan kerak rempah tadi sekali.
sebenarnya, ayam ini lagi cantik dan sedap kalau guna ayam malaysia.saya guna chicken wings uk siap kulit tebal lagi,payah la nak serap rempah.ayam bahagian lain tak ada.miskin. :(
No comments:
Post a Comment